Βιταμίνες: info point

by maria

Βιταμίνη D

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τα οστά αλλά και για πολλές μεταβολικές διεργασίες. Συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας.  Τα vegan τρόφιμα δεν μπορούν να συμβάλουν στην παροχή βιταμίνης D, καθώς σημαντικές ποσότητες υπάρχουν μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 δεν υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα, έτσι η μακροπρόθεσμη vegan διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια, εκτός εάν ληφθούν συμπληρώματα διατροφής. Συμπτώματα της έλλειψης μπορεί να είναι το τρέμουλο στα χέρια, η αδυναμία, η απώλεια μνήμης, το μούδιασμα, τα κρύα χέρια και πόδια, η αποστροφή στα δυνατά φώτα και άλλα. Γενικά, συνιστάται προσεκτική επιλογή και τακτική παρακολούθηση της κατάστασης του B12.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) έχει πολλαπλές μεταβολικές λειτουργίες, ειδικά στον μεταβολισμό των αμινοξέων, και είναι σημαντική από νευρολογική άποψη. Για τα κορίτσια, είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των ορμονών. Περίπου το 14% των κοριτσιών ηλικίας 14 έως 18 ετών καταναλώνουν λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Β6. Για τους vegans, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, καθώς η βιταμίνη Β6 έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα σε φυτικά τρόφιμα. Η βιταμίνη Β6 είναι επίσης απαραίτητη για τη σύνθεση ορμονών όπως η σεροτονίνη, συνεπώς συμπτώματα όπως καταθλιπτικές διαθέσεις, αυξημένη ευερεθιστότητα, νευρικότητα και απώλεια της λίμπιντο μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6.

You may also like

Leave a Comment