Αποφάσισε επιτέλους!

by maria

Η ζωή είναι μια ατελείωτη σειρά αποφάσεων: με ποιον να παίξεις στο διάλειμμα, με ποιον να πας στο πάρτυ, τι επάγγελμα να διαλέξεις, πού να πας για διασκέδαση, πού να ζήσεις, αν θα βάλεις τέλος σε μια σχέση. Μερικές από αυτές τις αποφάσεις έχουν μικρή βαρύτητα για την υπόλοιπη ζωή σου, αλλά άλλες μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι κάνουν πολλές επιλογές την ημέρα, από μικρές(τι να φορέσω σήμερα;) μέχρι το να αλλάξουν όλη τη ζωή τους(αγοράζω αυτό το σπίτι;)! Η λήψη αποφάσεων γίνεται πιο δύσκολη όταν έχουμε περισσότερες επιλογές και αυτό μπορεί να είναι πιεστικό! Χωρίς ξεκάθαρους στόχους για το τι θέλεις να πετύχεις με μια απόφαση, μπορεί να εστιάσεις σε λάθος πράγματα.

  • Ρώτα τον εαυτό σου: «Τι ελπίζω να πετύχω κάνοντας αυτήν την επιλογή;» και επικεντρώσου σε πτυχές που δεν είναι εύκολα μετρήσιμες.
  • Μην στέκεσαι πολύ στις μικρές επιλογές. Αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να διευθετήσεις μεγαλύτερες αποφάσεις, συνεπώς μην ξοδεύεις πολύ χρόνο και ενέργεια σε μικρά πράγματα. Και μην αγχώνεσαι για την ποιότητα της λήψης αποφάσεών σου σε αυτές τις μικρές επιλογές!
  • Αποφάσισε, όπου μπορείς, εκ των προτέρων! Η λήψη μιας απόφασης προτού βρεθείς πραγματικά σε μια συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις να επηρεαστείς από εξωτερικούς παράγοντες ή να καταλήξεις να κατακλύζεσαι από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές.
  • Πάρε μια δεύτερη (και τρίτη και τέταρτη) γνώμη για τα μεγάλα πράγματα. Λάβε αρκετές γνώμες — ιδανικά από άτομα με προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. Όσο περισσότερη τεχνογνωσία έχουν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βασίσουν τις αξιολογήσεις τους σε μια προκατάληψη και είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε κάτι που είναι πιο λογικό.
  • Να προσέχεις τα συναισθήματά σου. Τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λήψη αποφάσεων. Το κλειδί είναι να κατανοήσεις πώς τα συναισθήματα σου επηρεάζουν τις επιλογές σου.
  • Να είσαι προσεκτικός/ή σχετικά με το πώς χρησιμοποιείς τις λίστες πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Οι λίστες μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Όταν αναγκάζεις τον εαυτό σου να ξεχωρίζει τα καλά και τα κακά σε κάθε επιλογή, πρέπει να επιβραδύνεις και να σκέφτεσαι τις προτεραιότητες και τις αξίες σου.

Δες τις αποφάσεις ως ευκαιρίες. Μην θεωρείς τις αποφάσεις απλώς ως προστατευτικά μέτρα που προορίζονται να σε αποτρέψουν από το να κάνεις τη ζωή σου χειρότερη. Μπορείς να κάνεις επιλογές που κάνουν μια καλή κατάσταση ακόμα καλύτερη!

You may also like

Leave a Comment