Σκέψου θετικά, βελτίωσε τη μνήμη σου

by maria

Είμαι και εγώ σίγουρα ένας από τους πολλούς που δυσκολεύονται να συγκρατήσουν και να ανακαλέσουν πολλές πληροφορίες. Όμως υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βελτιώσουμε τη μνήμη μας!

Η μνήμη μας λειτουργεί κυρίως με εικόνες και όχι με λέξεις. Διάβασε μια μικρή περιγραφή για 15 δευτερόλεπτα και έπειτα παρατήρησε μια εικόνα για 1 δευτερόλεπτο. Λογικά θα θυμάσαι πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από το σχέδιο σε σχέση με όσα συγκράτησες από το κείμενο. Γι’ αυτό και πολλές φορές μπορείς να σχεδιάζεις διαγράμματα, πινακάκια, ακόμα και πρόχειρα σκίτσα προκειμένου να απομνημονεύσεις καλύτερα κάποιες πληροφορίες!

Είσαι και εσύ από αυτούς που λένε “Ξεχνάω συνέχεια” ή “Δεν τα συγκρατώ ποτέ όλα”; Αν ναι τότε σαμποτάρεις τον εαυτό σου! Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν ξεχνάμε πληροφορίες απλά δυσκολευόμαστε να τις ανακαλέσουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να μην θυμάσαι έναν αριθμό ή ένα όνομα τη μια στιγμή και μετά από λίγο να το ανακαλέσεις. Αυτό, ουσιαστικά σημαίνει ότι η πληροφορία υπήρχε στη μνήμη σου όλο αυτό το διάστημα. Επομένως, εφόσον όλα τα στοιχεία βρίσκονται εκεί θα ήταν προτιμότερο να ενθαρρύνεις το υποσυνείδητό σου να τα ανασύρει. Σταμάτα λοιπόν να λες ότι δεν έχεις καλή μνήμη και προτίμησε εκφράσεις όπως “Θα το θυμηθώ σε λίγο”.

Θα δεις σίγουρα διαφορά!

Πηγή: “Άκου την καρδιά του εφήβου” του Andrew Matthews

Έργο εξωφύλλου: “Memory”, 1948 by René Magritte

You may also like

Leave a Comment