Η ατέρμονη, τρομοκρατική ιστορία του εθίμου της απαγωγής της νύφης…

by maria

Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου του μαθητή Βασίλη Τραντάλη

Σε έναν κόσμο που διαποτίζεται από την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών που απονέμονται σε όλους τους ανθρώπους, η απαγωγή νύφης είναι ένα τελετουργικό που κατάφερε να συντηρηθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα αποτελεί απειλή για τις σύγχρονες κοινωνίες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΩΓΗ ΝΥΦΗΣ;

Η αρπαγή νύφης, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια πρακτική όπου ένας άνδρας απαγάγει μια γυναίκα που επιθυμεί να παντρευτεί. Όπως διατυπώνεται με απλά λόγια από τον δημοσιογράφο του VICE, Τόμας Μόρτον, «Ένας τύπος θέλει να παντρευτεί ένα κορίτσι, μαζεύει μερικούς από τους φίλους του, αρπάζουν το κορίτσι από το δρόμο, μετά το οδηγούν πίσω στο σπίτι του και η μητέρα και οι θείες του προσπαθούν να την πείσουν ότι το να παντρευτεί τον γιο τους είναι η σωστή απόφαση, ακόμα κι αν είναι ξένος».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η πλειονότητα των εθνών θεωρεί την πράξη της απαγωγής νύφης ως σεξουαλικό έγκλημα. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος;

Η απαγωγή νύφης -όπως φανταζόμαστε- μπορεί κατά καιρούς να περιλαμβάνει την επίθεση ή τον βιασμό μιας γυναίκας για να την αναγκάσει να συμφωνήσει στο γάμο. Και στον σημερινό κόσμο, όπου η ισότητα των φύλων έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας, ένα τέτοιο έθιμο ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΚΤΟ… σωστά; ΛΑΘΟΣ!

Όχι μόνο υπάρχουν χώρες στον κόσμο που έχουν επιβάλει άγραφους νόμους που ενθαρρύνουν την πράξη (συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας και του Αφγανιστάν), υπάρχει μια κοινή τάση στην οποία η εθιμική πρακτική εκτιμάται περισσότερο από τους πραγματικούς νόμους. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να βρεθεί στο Κιργιστάν, όπου οι αξιωματικοί συχνά αγνοούν ή αγνοούν εντελώς την παρανομία της απαγωγής νύφης.”

Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο και να συλλέξεις ακόμα περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος εδώ:

Painting: Helen Carried Off By Theseus by Giovanni Francesco Romanelli 

You may also like

Leave a Comment