5 πράγματα που δεν γνώριζες για το ανθρώπινο σώμα

by maria
  1. Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 5 δισεκατομμύρια κύτταρα και πάνω από 600 μυς. Μάλιστα, μόνο στη γλώσσα σου λειτουργούν 17 μυς που συνεργάζονται σαν μια ομάδα, ενώ για να περπατήσεις χρειάζεται να συντονιστούν περίπου 200 μυς!
  2. Τα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος μπορούν να ταξιδέψουν με εώς και 360 χλμ. την ώρα. με τη βοήθεια των βασικών κυττάρων του νευρικού συστήματος, δηλαδή των νευρώνων.
  3. Η γλώσσα μας, μπορεί να αναγνωρίζει ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και που στον εγκέφαλο συνδέονται με γεύσεις: ξινό, αλμυρό, γλυκό και πικρό. Αυτό που ίσως να μην ήξερες είναι ότι υπάρχει και μια πέμπτη γεύση, η οποία ονομάζεται “ουμάμι”, δηλαδή νόστιμο στα γιαπωνέζικα. Αυτή μπορούμε να τη συναντήσουμε σε διάφορα τρόφιμα, όπως τα όστρακα, το σπανάκι, το πράσινο τσάι, τις γαρίδες και άλλα.
  4. Η καρδιά μας θα χτυπήσει περίπου 3 δισεκατομμύρια φορές σε ολόκληρη τη ζωή μας! Ευτυχώς που ενεργοποείται μόνη της με ρυθμό περίπου 80 παλμών το λεπτό. Όταν γυμναζόμαστε το σώμα μας χρειάζεται 400 φορές περισσότερο οξυγόνο, και έτσι η καρδιά αντλεί μέχρι και 30 λίτρα αίμα κάθε λεπτό!
  5. Οι άνθρωποι είμαστε το μόνο θηλαστικό που πίνει γάλα σε ολόκληρη τη ζωή του. Αυτό είναι δυνατό χάρη στο ένζυμο λακτάση, με το ποίο μπορεί να γίνει πέψη του γάλακτος ακόμη και στην ενήλικη ζωή μας. Η εξελικτική αυτή αλλαγή υπολογίζεται ότι έγινε εδώ και πάνω από 7.500 χρόνια.

Πηγή: “101 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρεις για το Ανθρώπινο Σώμα”, Brown Watson

Έργο εξωφύλλου της Χριστίνας, 15 ετών

You may also like

Leave a Comment