Βισμούθιο, το ιριδίζον στοιχείο

by maria

Το μέταλλο με ατομικό αριθμό 83 ονομάζεται Βισμούθιο. Το στοιχείο εντοπίστηκε πρώτη φορά σε γερμανικό έδαφος, περίπου το 1450, στην οροσειρά των μεταλλευμάτων (“Erz-gebirge”). Το όνομα του στοιχείου μπορεί να προέρχεται από τη γερμανική φράση: «Weisse Masse», η οποία ουσιαστικά σημαίνει: «λευκή μάζα» και σχετίζεται με το λευκό χρώμα του στοιχείου.

Η κυριότερη εφαρμογή του βισμουθίου αφορά σε επιπλοκές του στομάχου. Ήδη, από το 1780 οι γιατροί συνταγογραφούσαν μια ένωση, το βασικό νιτρικό βισμούθιο, για τα έλκη του στομάχου. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η συνταγή βελτιώθηκε με τη χρήση μιας άλλης δραστικής ουσίας (υποανθρακικό βισμούθιο), ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα το υποκιτρικό βισμούθιο ή CBS. Η δράση όλων αυτών ήταν να προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου από δραστικά ένζυμα όπως οι πεψίνες, αλλά και (σε συνδυασμό με αντιβίωση) από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, υπεύθυνο για το έλκος του στομάχου.

Άλλες ενώσεις βισμούθιου ( το οξείδιο βισμούθιου (ΙΙΙ) και το υποανθρακικό βισμούθιο (BiO)2CO3) χρησιμοποιούνται σε πυροτεχνήματα για να δώσουν τα αποτελέσματα κρότου. Αυτές οι ενώσεις τις μορφοποιούν σε κόκκους, η ταχεία καύση των οποίων δίνει το αποτέλεσμα του χαρακτηριστικού κρότου.

Μια άλλη ένωση του στοιχείου με ατομικό αριθμό 83, το οξυχλωριούχο βισμούθιο, δηλαδή ένα παλιό καλλυντικό, από τον 19ο αιώνα, χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά, προκειμένου να προσδώσει ιδιαίτερους ιριδισμούς και γυαλιστερή όψη.

Για τους φαν της επιστήμης: Οι θύσανοι, σύννεφα που αποτελούνται από παγοκρυστάλλους, αν και αραιοί παγιδεύουν αρκετά μεγάλες ποσότητες θερμότητας με αποτέλεσμα να εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Η ιδέα ότι αν τους καταστρέψουμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είχε προταθεί για πρώτη φορά το 2009 από τον Ντέιβιντ Μίτσελ του Ινστιτούτου Desert Research στο Ρίνο της Νεβάδα. Στο μοντέλο τους οι ερευνητές «έσπειραν» την τροπόσφαιρα – το στρώμα της ατμόσφαιρας όπου σχηματίζονται οι θύσανοι – με τριιώδιο του βισμουθίου. Είδαν ότι οι παγοκρύσταλλοι άρχισαν να αναπτύσσονται γύρω από τον «σπόρο» του τριιωδίου του βισμουθίου με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και να πέφτουν προς τα κάτω. Χωρίς το βισμούθιο, οι παγοκρύσταλλοι έμεναν μικροί με αποτέλεσμα σιγά σιγά να συγκεντρώνονται και να σχηματίζουν θυσάνους. Με βισμούθιο σε πλανητικό επίπεδο η μείωση των θυσάνων είχε θεαματικό αποτέλεσμα, αντισταθμίζοντας την άνοδο των 0,8 βαθμών Κελσίου που παρουσιάζει η θερμοκρασία της Γης.

Πηγές: www.tovima.gr/2013/01/28/science/epithesi-sta-synnefa-swzei-ton-planiti.

www.tovima.gr/2014/03/08/science/bismoythio-apo-tin-koilia-ws-ta-nyxia.

https://xhmeiapedia.blogspot.com/2019/10/083Bi.html.

You may also like

Leave a Comment