Τις ερωτήσεις μας απαντούν οι Δρ. Μπομπότα και Παπαγγέλου αντίστοιχα και μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ποια ήταν τα κίνητρα για να ξεκινήσετε τη σελίδα σας;
ΚΜ : Οι Greek Women In STEM θέλουμε να αναδείξουμε τη γυναίκα στην επιστήμη. Ψυχή αυτής της προσπάθειας είναι η Λίνα Ντόκου η οποία είχε και την ιδέα του όλου εγχειρήματος. Κατόπιν, το όραμα της, ενέπνευσε και τις υπόλοιπες από εμάς και έτσι ξεκίνησε αυτή η ομάδα. Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε ότι την προσπάθειά μας αγκαλιάζουν διαρκώς όλο και περισσότερες γυναίκες!
ΝΠ : Έχετε ακούσει ποτέ τη δικαιολογία “μα δεν βρίσκουμε γυναίκες, δεν υπάρχουν αρκετές!” για την υπο-εκπροσώπηση ή απουσία γυναικών σε πάνελ, ως κεντρικές ομιλήτριες σε συνέδρια, σε απονομές βραβείων, σε συγγραφικές ομάδες και consortia ερευνητικών έργων; Ε τις βρίσκουμε εμείς και τις παρουσιάζουμε μέσα από τη σελίδα και τις δράσεις μας ώστε να σταματήσει κάποτε να θεωρείται αυτή η δικαιολογία αποδεκτή.
Τι μπορεί κανείς να βρει στη σελίδα Greek Women in STEM;
ΚΜ :. Συνεντεύξεις ερευνητριών, άρθρα που εκλαϊκεύουν επιστημονικά νέα, σεμινάρια, εκδηλώσεις αλλά και το δωρεάν πρόγραμμα συμβουλευτικής προς όλους. Γενικότερα, ευελπιστούμε στην αύξηση του ρυθμού της συμμετοχής των γυναικών στις θετικές επιστήμες και τις παροτρύνουμε προωθώντας σημαντικά επιτεύγματά τους. Με κάθε δυνατό τρόπο, προωθούμε τη συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειριών των γυναικών που ασχολούνται με την έρευνα και τις επιστήμες STEM, κυρίως μέσω των podcasts που βρίσκονται στη σελίδα μας.
ΝΠ : Ο ρόλος του Greek Women in STEM είναι διπλός: να αναδείξει γυναίκες ερευνήτριες και τη δουλειά τους, κάνοντάς την προσιτή στο ευρύ κοινό, και να δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλοστήριξης μεταξύ γυναικών που σπουδάζουν ή εργάζονται στους τομείς αυτούς. Στη σελίδας μας λοιπόν, μπορεί να βρει κανείς:
- Συνεντεύξεις με ερευνήτριες (γραπτές και σε μορφή podcast)
- Νέα από διάφορους τομείς της έρευνας σε προσιτή γλώσσα και ύφος και άρθρα που αφορούν την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών σε έρευνα, επιστήμη και τεχνολογία
- Ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής όπου έμπειρες ερευνήτριες και επαγγελματίες αναλαμβάνουν να συμβουλέψουν όποια και όποιον το επιθυμεί σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική τους εξέλιξη
Με λίγα λόγια αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια ζεστή και υποστηρικτική κοινότητα, to lift each other up as we climb to the top !
Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κοπέλες που θέλουν να ασχοληθούν με κάποια θετική επιστήμη αλλά διστάζουν;
ΚΜ : Θα συμβούλευα να επανεξετάσουν τους λόγους για τους οποίους διστάζουν και αν αυτοί οι λόγοι είναι τελικά βασικοί ώστε να καθορίσουν το υπόλοιπο της ζωής τους! Αν ανατρέξω στο παρελθόν και σκεφτώ για ποιους λόγους μπορεί να δίσταζα να ακολουθήσω μια ιατρική κατεύθυνση, καταλαβαίνω πόσο διαφορετικό είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου σαν αποτρεπτικό παράγοντα σε σχέση με αυτό που ισχύει. Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειαζόμαστε συμβουλές από ανθρώπους που προτίθενται να μοιραστούν την εμπειρία τους για να μας δώσουν μια επιπλέον οπτική. Γι’ αυτό άλλωστε –στο πρόγραμμα συμβουλευτικής του Greek Women In STEM– επιλέξαμε να γίνουμε οι μέντορες που θα θέλαμε να είχαμε τότε!
ΝΠ : ΝΑ ΜΗ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ! Οκ, σοβαρά τώρα, η συμβουλή μου είναι να ξεκινήσουν, αν αυτό τις ελκύει έτσι κ αλλιώς. Κάντε πράγματα με πρώτο και κυριότερο κριτήριο το τι σας αρέσει να κάνετε, τι σας δίνει ευχαρίστηση και τι σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε καταφέρει κάτι.
Και μετά, αφού έχετε ξεκινήσει, μη διστάσετε ποτέ να ζητήσετε βοήθεια. Η δουλειά και η ανέλιξη σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο είναι δύσκολη και χρειάζονται σύμμαχοι και συνοδοιπόροι. Βρείτε αυτές τις συμμάχους και καλλιεργήστε αυτές τις σχέσεις με συναδέλφους, φίλες, και μέντορες. Από την επιμέλεια μιας φοιτητικής εργασίας, μέχρι συμβουλές για την αλλαγή καριέρας, όλα τα έχει ήδη κάνει κάποια άλλη που μπορεί και θέλει να σας βοηθήσει. Ρωτήστε, μιλήστε!
Τέλος, και πιο σημαντικό, μη φοβάστε τα λάθη και τις αποτυχίες, κάντε όσο περισσότερα μπορείτε και όσο πιο νωρίς γίνεται. Αν δοκιμάσετε μια επιστήμη και δεν σας βγει, τέλεια, τώρα ξέρετε σίγουρα ότι αυτή η επιστήμη δεν είναι για σας και μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη.
“Εκτός από τη σελίδα μας μπορείτε να μας βρείτε και σε Instagram, Twitter (@GR_WomenSTEM), Facebook (@GreekWomeninSTEM) και Linkedin “
Εξώφυλλο του Victoire Douy