Το Déjà Vu είναι μια από τις πιο περίπλοκες καταστάσεις που πρέπει να μελετήσουν οι επιστήμονες, κυρίως επειδή συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες θεωρίες όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να βιώσει το Déjà Vu.
- Διαφορετική αντίληψη: Την πρώτη φορά που βλέπεις κάτι, αλλά δεν το παρατηρείς- υπάρχει απλά στο οπτικό σου πεδίο- ο εγκέφαλός σου μπορεί να αρχίσει να σχηματίζει μια σχετική ανάμνηση από αυτήν την ματιά. Ενδέχεται, λοιπόν, να λάβεις περισσότερες πληροφορίες από ό,τι νόμιζες. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δεις αυτό το πράγμα, θα νομίζεις ότι το βλέπεις για πρώτη φορά, ενώ στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός σου θυμάται την προηγούμενη αντίληψη και παθαίνεις Déjà Vu.
- Μικρές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου: Ο εγκέφαλός σου, μπορεί να αντιμετωπίσει μια σύντομη ηλεκτρική δυσλειτουργία, μεταξύ του τμήματος που είναι υπεύθυνο για το παρόν και του τμήματος που είναι υπεύθυνο για το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλός σου μπορεί να μπερδέψει ένα γεγονός που συμβαίνει στο παρόν και να θεωρήσει πως πρόκειται για κάποια μνήμη ή κάτι που έχει ήδη συμβεί.
- Καθυστερημένη επεξεργασία: Όταν παρατηρείς κάτι, οι πληροφορίες που προσλαμβάνεις μεταδίδονται στον εγκέφαλό μέσω δύο ξεχωριστών διαδρομών. Εάν μία από αυτές τις διαδρομές πάρει τις νέες πληροφορίες λίγο πιο γρήγορα από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλό να εκλάβει αυτό το μεμονωμένο συμβάν, ως δύο διαφορετικές εμπειρίες.
- Ανάκληση μνήμης: Το Déjà Vu μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς σε μια κατάσταση που μοιάζει με κάτι που έχεις ζήσει, αλλά δεν το θυμάσαι ακριβώς. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται, στο ότι έχει συμβεί στο μακρινό παρελθόν (όπως στη παιδική σου ηλικία). Παρ’ όλο που εσύ δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτήν τη μνήμη, ο εγκέφαλός σου εξακολουθεί να γνωρίζει ότι κάποια στιγμή, βρισκόσουν σε παρόμοια κατάσταση και αυτό δημιουργεί ένα συναίσθημα οικειότητας.
Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.healthline.com/health/mental-health/what-causes-deja-vu