“Ο Νόμος του Μέρφυ”

by maria

Όταν το 1947 ο Edward Aloysius Murphy, Jr. εργάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αμερικάνικης Αεροπορίας συλλαμβάνει τον περίφημο “νόμο του Μέρφυ”. Ο αμερικανός μηχανικός αεροναυπηγικής δούλευε σχεδιάζοντας πυραυλική τεχνολογία και είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Ο νόμος του διατυπώθηκε ξεκάθαρα όταν σε μια συγκεκριμένη μελέτη της επίδρασης των “G” (βαρύτητα) στον άνθρωπο, έγινε ένα λάθος. Η προσπάθεια να προσδιορίσουν πόσα “G” μπορούσε να αντέξει ένας πιλότος δεν είχε επιτυχία και έτσι ζητήθηκε η συνδρομή του βοηθού-μηχανικού του Μέρφυ. Ωστόσο, ο βοηθός έκανε ένα λάθος στη σύνδεση των αισθητήρων και έτσι ο Μέρφυ οδηγήθηκε στην πρώιμη διατύπωση του νόμου: «αν υπάρχουν δύο τρόποι να κάνεις κάτι και ο ένας εξ αυτών οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, αυτός [ο βοηθός του] θα διαλέξει τον λάθος τρόπο».

Γενικεύοντας αυτή τη διατύπωση ο Μέρφυ κατέληξε στον νόμο όπως τον ξέρουμε σήμερα: “Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει”. Από τότε πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο νόμος είναι πεσιμιστικός και επικεντρώνεται στην “άσχημη” πλευρά της ζωής. Όμως, ο Μέρφυ με αυτόν τον νόμο διατύπωσε απλά την πραγματικότητα και μας προετοίμασε, καθώς κατ’ αυτόν θα πρέπει πάντα να περιμένουμε το χειρότερο σενάριο να βγει αληθινό και να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε για να επιβιώσουμε. Ο νόμος αυτός συνοψίζει την τάση μας να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά και να προσπερνάμε αφηρημένα τα θετικά που μπορεί να μας τύχουν. Ίσως αν αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης, να αλλάξει και ο τρόπος που βλέπουμε τη ζωή…

Μπορείς να διαβάσεις ακόμα περισσότερα για τον “νόμο του Μέρφυ” εδώ: https://www.newsbeast.gr/world/arthro/439489/osa-prepei-na-xerete-gia-ton-nomo-tou-merfi

You may also like

Leave a Comment