Πως να λες όχι

by maria

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι υποχρεωμένος ή υποχρεωμένη να κάνεις το οτιδήποτε χωρίς να το θέλεις. Σίγουρα κάποιες φορές το να λες “όχι” και να απορρίπτεις κάποιον δεν είναι εύκολο. Μερικοί τρόποι για να δηλώσεις άρνηση είναι:

  • Να δηλώσεις ξεκάθαρα ότι δεν συναινείς, χωρίς να αιτιολογήσεις την απόφασή σου. Αυτό μπορείς να το πετύχεις λέγοντας απλά τη λέξη “όχι” και χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σώματός σου, ώστε να δείξεις ότι πραγματικά το εννοείς.
  • Το χιούμορ πολύ συχνά μπορεί να βοηθήσει, ώστε να μην δημιουργηθεί κλίμα αμηχανίας. Μπορείς να βρεις πολλούς τρόπους να πεις με αστείο τρόπο το “όχι” σου. Για παράδειγμα: “Συμβουλεύτηκα τους δικηγόρους μου και μου λένε ξεκάθαρα όχι”. Φυσικά, αν το πρόσωπο επιμένει τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τον πρώτο τρόπο.
  • Τέλος, πολλές φορές βοηθάει να έχεις έτοιμες απαντήσεις, καθώς μια άμεση, αποφασιστική ανταπόκριση δείχνει στον άλλον ξεκάθαρα τις προθέσεις σου. Μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις και τα δικά του λόγια, προκειμένου να δείξεις ότι άκουγες πραγματικά την πρότασή του, δηλαδή αν κάποιος προτείνει να βγείτε μπορείς να απαντήσεις: ” Ξέρω πως θα ήθελες να βγεις μαζί μου, αλλά εγώ δεν θέλω”.

Εκείνη την στιγμή μπορεί να μην σκεφτείς κανένα από τα παραπάνω, να γεμίσεις άγχος και ενοχές. Να θυμάσαι πως ακόμα και ένα νεύμα είναι αρκετό για να αρνηθείς. Η σιωπή δεν είναι σε καμία περίπτωση συναίνεση…

Για οποιαδήποτε ερώτηση η ομάδα του weknowhow είναι έτοιμη να σου απαντήσει στο: weknowhow03@gmail.com

Συμβουλευτήκαμε το βιβλίο: “Θέλεις να μιλήσουμε για τη συναίνεση;” κείμενο: Justin Hancock εικονογράφηση: Fuchsia Macaree

You may also like

Leave a Comment