Τρόφιμα: το ψωμί θεωρείται η βασική τροφή του ανθρώπου και σύμβολο της ζωής, ενώ συχνά συνδέεται με τη θρησκευτική παράδοση. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως σύμβολο της σεξουαλικής επιθυμίας. Η ενσωμάτωση τηγανισμένων αυγών έχει ερμηνευτεί ως υπαινιγμός για γονιμοποίηση ή επιστροφή στη μήτρα, ενώ το αυγό γενικότερα συνδέεται με προγεννητικές εικόνες και το ενδομήτριο σύμπαν. Επομένως, είναι σύμβολο τόσο της ελπίδας όσο και της αγάπης. Επιπλέον, η δυαδικότητα του σκληρού εξωτερικού και του μαλακού εσωτερικού του συνδέεται με την ψυχολογική αντίληψη ότι τα άτομα δημιουργούν άμυνες γύρω από την ευάλωτη ψυχή τους.
Μυρμήγκια: όταν ο Νταλί ήταν πέντε ετών, είδε ένα έντομο που είχε φαγωθεί από μερικά μυρμήγκια και από το οποίο δεν έμεινε τίποτα εκτός από το κέλυφος. Τα σμήνη μυρμηγκιών στις εικόνες και τα γλυπτά του Νταλί είναι αναφορές στο θάνατο και τη φθορά καθώς και υπενθύμιση της ανθρώπινης θνητότητας και της παροδικότητας.
Τα εύκαμπτα (λιωμένα) ρολόγια: αντιπροσωπεύουν την πανταχού παρουσία του χρόνου και προσδιορίζουν την κυριαρχία του πάνω στα ανθρώπινα όντα. Η απροσδόκητη ευκαμψία του ρολογιού αντιπροσωπεύει επίσης την ψυχολογική πτυχή με την οποία η ταχύτητα του χρόνου, αν και ακριβής στον επιστημονικό ορισμό της, μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ανθρώπινη αντίληψη. Αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει μια μεταφυσική εικόνα του χρόνου που καταβροχθίζει τον εαυτό του καθώς και οτιδήποτε άλλο, όπως ακριβώς έκανε ο Κρόνος (=χρόνος) ο τιτάνας της ελληνικής μυθολογίας με τα παιδιά του.
Σαλιγκάρια: καταλαμβάνουν μια σημαντική θέση στο σύμπαν του Νταλί, καθώς συνδέονται στενά με ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή του Νταλί – τη συνάντησή του με τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Ο Νταλί πίστευε ότι τίποτα δεν του συνέβαινε τυχαία και έτσι γοητεύτηκε όταν είδε ένα σαλιγκάρι σε κάποιο ποδήλατο έξω από το σπίτι του Φρόυντ. Συνέδεσε το σαλιγκάρι με το ανθρώπινο κεφάλι και πιο συγκεκριμένα με το κεφάλι του Φρόυντ. Όπως και με το αυγό, το σκληρό κέλυφος και το μαλακό εσωτερικό των σαλιγκαριών γοήτευσαν τον Νταλί ενώ η γεωμετρία των καμπυλών τους τον μάγεψε.
Πίνακας: Basket of Bread, Salvador Dalí
Πηγές:
“Salvador Dalí, his life’s work” published by Dosdearte ediciones on 2017
https://www.daliparis.com/en/salvador-dali-en/dalinian-symbols/