Τηγανητές πατάτες: ένα αγαπημένο σνακ

by maria

Οι τηγανητές πατάτες σίγουρα αποτελούν ένα αγαπημένο σνακ για όλους. Είναι όμως τελικά ένα υγιεινό σνακ? Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι.

Για να φτιαχτούν οι τηγανητές πατάτες χρειάζεται μεγάλη ποσότητα λαδιού το οποίο ψήνεται σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να δημιουργούνται ουσίες οι οποίες είναι γνωστές σαν κακά ή «trans» λιπαρά (δες σχετικό post για τα λιπαρά). Τα λιπαρά αυτά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και μειώνουν την καλή (HDL), με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την καρδιά μας και το σώμα μας γενικότερα.

Επίσης, ειδικά στις πατάτες του εμπορίου χρησιμοποιούνται λάδια που δεν είναι ποιοτικά, όπως διάφορα σπορέλαια. Τα λάδια αυτά χρησιμοποιούνται πολλές φορές τα ίδια χωρίς να αλλάζονται, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται ακόμα περισσότερο και δημιουργούνται περισσότερα κακά λιπαρά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση και προτιμάμε τις σπιτικές τηγανιτές πατάτες με ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι καλύτερης ποιότητας και σίγουρα στο σπίτι χρησιμοποιείται μόνο μια φορά.

Επιλέγουμε άλλους τρόπους παρασκευής:

Μπορούμε να κόψουμε τις πατάτες όπως τις τηγανητές και να τις ψήσουμε στο φούρνο, αφού τις πασπαλίσουμε με λίγο λάδι και αλάτι. Γίνονται υπέροχες! Επίσης υπάρχουν συσκευές που φτιάχνουν τις πατάτες στον ατμό, ακριβώς σαν τηγανητές και απολύτως υγιεινές!

Πηγή: “The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bar

You may also like

Leave a Comment