Αυγό, ο «βασιλιάς» των πρωτεϊνών

by maria

Το αυγό είναι μια από τις βασικότερες πηγές πρωτεϊνών και γι αυτό συχνά αναφέρεται ως ο «βασιλιάς των πρωτεϊνών» (πληροφορίες για τις πρωτεΐνες θα βρεις στο σχετικό post). Για την ακρίβεια, το ασπράδι του αυγού είναι καθαρή πρωτεΐνη και θεωρείται το απόλυτο υγιεινό σνακ! Και ο κρόκος όμως είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, καθώς περιέχει σίδηρο, βιταμίνες D, B12 και A, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σελήνιο και Ω3 λιπαρά, συστατικά πολύτιμα για την υγεία και την ομορφιά σου.

Ο κρόκος περιέχει επίσης και αρκετή χοληστερόλη και η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με προσοχή σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη. Αν δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα, μπορείς να καταναλώνεις 4 έως 7 αυγά την εβδομάδα, ανάλογα με την ηλικία σου.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις για τα αυγά είναι να ΜΗΝ τα τρως ωμά, γιατί εάν περιέχουν ένα μικρόβιο (σαλμονέλα), αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερίτιδα και άλλες επιπλοκές στον οργανισμό σου. Το μικρόβιο αυτό καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες, αρά τα καλά μαγειρεμένα αυγά είναι απόλυτα ασφαλή.

Μερικά tips: Προτίμησε το αυγό σου βραστό (χρόνος βρασμού τουλάχιστον 7 λεπτά) ή σε μια πλούσια ομελέτα με περισσότερα ασπράδια αντί κρόκους.

Πληροφορίες από: “The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bar

You may also like

Leave a Comment