Βιταμίνη D

by maria

Βιταμίνη D, η βιταμίνη της δύναμης και της χαράς!

Η βιταμίνη D είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες και ιδιαίτερα απαραίτητη για την ανάπτυξη του οργανισμού σου. Η βιταμίνη D εξασφαλίζει την υγεία των οστών σου και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ επιπλέον βοηθά στην παραγωγή μιας ορμόνης της σεροτονίνης, που «ρυθμίζει» στον εγκέφαλό το συναίσθημα της χαράς!

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά (ο κρόκος) , το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, ρέγγα, σαρδέλα), τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί. Ωστόσο, η βιταμίνη D διαφέρει από τις άλλες βιταμίνες γιατί δεν περιέχεται μόνο στις τροφές. Ο οργανισμός σου μπορεί να την παράγει και μόνος του, κάθε φορά που οι ακτίνες του ηλίου έρχονται σε επαφή με το δέρμα σου για αρκετή ώρα. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης D που βρίσκεται στον οργανισμό σου είναι αυτή που παράγεται από το δέρμα σου με τη βοήθεια του ήλιου! Εσύ δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα, απλά βγαίνεις τη βόλτα σου και αφήνεις τον ήλιο να κάνει τη δουλειά του! Δεν πρέπει όμως να ξεχνάς να βάλεις προηγουμένως το αντιηλιακό σου (δες και το σχετικό post για την προστασία του δέρματος).

Χρειάζεται να παίρνω συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Αν ζεις σε μια χώρα ηλιόλουστη όπως η Ελλάδα και βγαίνεις συχνά στον ήλιο, ενώ παράλληλα καταναλώνεις τις εποχές που δεν έχει αρκετή ηλιοφάνεια τις παραπάνω τροφές, δε χρειάζεσαι συμπλήρωμα. Αν ανησυχείς για τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σου, μπορείς να τα ελέγξεις με μια απλή εξέταση αίματος που θα σου συνταγογραφήσει ο γιατρός σου, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα αν βρεθούν χαμηλά (επίπεδα).

Πηγή: “The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bar

You may also like

Leave a Comment