Νερό: πηγή ζωής

by maria

Γνωρίζεις ότι το νερό, με τον απλό χημικό τύπο H2O, αποτελεί το 50-70% του σώματος σου; Βρίσκεται μέσα στα κύτταρα σου και είναι απαραίτητο για την επιβίωση, όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και όλου του πλανήτη.

Μπορεί το νερό να υπάρχει παντού στη γη, ωστόσο μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 1%) μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο. Η πρόσβαση στο νερό είναι λοιπόν σημαντική.

Η ποσότητα του νερού που συστήνεται να πίνεις καθημερινά εξαρτάται από την ηλικία σου, τις δραστηριότητες σου, το κλίμα της περιοχής που μένεις αλλά και την εποχή και τη διατροφή σου. Για παράδειγμα, η έντονη αθλητική δραστηριότητα οδηγεί σε αυξημένες απώλειες, ενώ το θερμό κλίμα και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες σε νερό. Γενικά, καθημερινά καλό είναι να καταναλώνεις περίπου 2 λίτρα νερό (8 μεγάλα ποτήρια) και σε αυτό να προσθέτεις επιπλέον απώλειες που έχεις, πχ με τον ιδρώτα.

Μερικά βασικά tips:

  • Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό – αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου το έχει ήδη ανάγκη. Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι με νερό και να πίνεις κατά διαστήματα, αλλά και στα γεύματα σου.
  • Καλό είναι να πίνεις ένα ποτήρι νερό λίγο πριν τον νυχτερινό ύπνο για να καλύπτεις τις νυχτερινές ανάγκες του οργανισμού σου!
  • Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα ποτήρι νερό για να τονώσεις το σώμα σου!
  • Ο έντονος πονοκέφαλος, τα ξηρά χείλη και το αφυδατωμένο δέρμα είναι συνήθως σημάδια έλλειψης νερού (αφυδάτωσης)
  • Μπορείς να διατηρήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά ή καταναλώνοντας και άλλα υγρά, όπως γάλα, χωρίς όμως να αντικαθιστάς με αυτά το νερό. Απέφυγε την υπερβολική κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ γιατί συχνά οδηγούν σε αφυδάτωση.

Stay hydrated!

Πηγή: “The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bark

You may also like

Leave a Comment