Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας πρόληψης αυτοκτονίας.
Για την πρόληψη της αυτοκτονίας…
Αρχικά, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εκπαίδευσή μας για την πνευματική υγεία είναι ουσιαστικά ο βασικός τρόπος για να γίνει πρόληψη της αυτοκτονίας. Εφόσον αντιληφθείς ότι πάσχεις από κάποια ψυχική διαταραχή και αναζητήσεις βοήθεια την κατάλληλη στιγμή, μπορείς πολύ πιο εύκολα να διαχειριστείς αυτές τις σκέψεις. Γι’ αυτό και η πολιτεία θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητε υποδομές, οι οποίες θα ενημερώνουν και θα παρέχουν ουσιαστική βοήθεια.
Ποιες είναι μερικές σκέψεις/ συμπεριφορές που μπορεί να έχουν άτομα με αυτοκτονικές τάσεις;
Μπορεί να νιώθουν έναν συνεχή πόνο (ψυχικό ή σωματικό) ή ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει ή ότι η ζωή τους δεν έχει σκοπό. Συνήθως νιώθουν σαν ένα βάρος, αφού πιστεύουν ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος χωρίς αυτούς. Αν έχουν κάποιο ψυχικό τραύμα μπορεί να το ξαναζούν και να νιώθουν συνεχώς τον πόνο που αυτό τους προκάλεσε. Είναι επίσης πολύ συχνό να πάσχουν από κάποια μορφή κατάθλιψης, να απομονώνουν τον εαυτό τους, να κοιμούνται πάρα πολύ ή πολύ λίγο ή ακόμα και είναι εθισμένοι σε ναρκωτικά ή στο αλκοόλ.
Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές;
- ΖΉΤΑ ΒΟΉΘΕΙΑ! Αυτό είναι το πιο βασικό βήμα. Πρέπει να θεωρείτε πλέον αποδεχτή η ανάγκη για βοήθεια από κάποιον ειδικό, καθώς μπορεί να βοηθήσει πραγματικά. Άλλωστε, δεν πρόκειται για κάτι ντροπιαστικό, όλοι χρειάζονται βοήθεια κάποιες φορές.
- Πρόσεχε τον εαυτό σου: κάνε πράγματα που σε γεμίζουν, φόρα τα ρούχα που σου αρέσουν πραγματικά, άκου τη μουσική που σε χαλαρώνει, δες την αγαπημένη σου ταινία ή διάβασε ένα καλό βιβλίο.
- Μπορείς να φωνάξεις και να κλάψεις όσο θες. Βγάλε τον θυμό και τη λύπη από μέσα σου.
- Φρόντισε να έχεις γύρω σου ανθρώπους που αγαπάς και σε κάνουν να νιώθεις άνετα. Δεν χρειάζεται να τους μιλήσεις για τα συναισθήματά σου αν εσύ δεν το θες.
Πώς μπορεί κανείς να αποδεχτεί ότι ένας φίλος με αυτοκτονικές τάσεις έχει φύγει από τη ζωή;
“Πώς μπορούν να φτιάξουν τα πράγματα μετά από αυτό; Θα μπορέσω να γελάσω ποτέ ξανά; Πώς μπορώ να προχωρήσω;”. Όλες αυτές οι σκέψεις είναι φυσιολογικές όταν έχεις χάσει έναν κοντινό σου άνθρωπο. Να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη/ μόνος. Υπάρχει πάντα κάποιος που θα θέλει να σε ακούσει αν του δείξεις πως νιώθεις. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή που σταματά κανείς να θρηνεί. Το σημαντικό είναι να μην θρηνείς μόνος ή μόνη άλλα να δείχνεις και στους γύρω σου πως νιώθεις. Μια άλλη ιδέα είναι να γράψεις στον άνθρωπο που έχασες ένα γράμμα που να περιέχει τις αγαπημένες σας στιγμές και τα συναισθήματά σου τώρα που έφυγε. Ύστερα, μπορείς είτε να το κρατήσεις είτε να το δέσεις σε ένα μπαλόνι και να το αφήσεις να βρει τον δρόμο του… Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Αν δεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τον πόνο, ζήτα αμέσως βοήθεια από έναν ειδικό.
Αν υποφέρεις από αυτοκτονικές σκέψεις, έχεις χάσει κάποιον που αυτοκτόνησε, έχεις προσπαθήσει να αυτοκτονήσεις, αν αγαπάς κάποιον που έχει αυτοκτονικές τάσεις, μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια! Επικοινώνησε με εμάς μέσω email και θα σε παραπέμψουμε σε κάποια ειδική οργάνωση. (δεν χρειάζονται χρήματα ή η συνοδεία κάποιου κηδεμόνα για να λάβεις την απαραίτητη βοήθεια)
Έργο εξωφύλλου: Ι, 16 ετών