Βασιλόπιτα, πίτες, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα σε όλες τις μορφές τους… μάλλον δοκίμασες κάτι από όλα αυτά κατά την διάρκεια των γιορτών. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες (πληροφορίες για τους υδατάνθρακες θα βρεις στο σχετικό post), περιέχουν όμως και κάτι άλλο: γλουτένη. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι πολλοί την αποφεύγουν και θα έχεις δει προϊόντα με τη σήμανση «χωρίς γλουτένη».
Τι είναι λοιπόν η γλουτένη; Μπορούμε να την τρώμε; Είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στους σπόρους των δημητριακών, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το πλιγούρι, το κριθάρι και το σιμιγδάλι. Αποτελεί βασικό συστατικό των φυτών αυτών και η κυριότερη της ιδιότητα είναι ότι χαρίζει ελαστικότητα στη ζύμη, συγκολλώντας την και κάνοντας πιο εύκολη τη μάσηση.
Δεν περιέχουν όλα τα δημητριακά γλουτένη. Το κεχρί, το φαγόπυρο, η κινόα, το ρύζι, το καλαμπόκι είναι κάποια από αυτά, ενώ η βρώμη μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες.
Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, αν καταναλώσουν δηλαδή τροφές με γλουτένη, ο οργανισμός τους δεν την απορροφά σωστά και δημιουργούνται ενοχλήσεις (π.χ. πόνος στην κοιλιά, έμετοι, κούραση). Η πιο συχνή από αυτές της παθήσεις ονομάζεται κοιλιοκάκη, ενώ περιγράφονται και αλλεργίες στη γλουτένη.
Όταν υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη, συστήνεται να μην καταναλώνουμε τροφές με γλουτένη. Ωστόσο, οι τροφές «χωρίς γλουτένη» μπορεί να είναι πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και τους λείπουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δεν θα πρέπει να προτιμούνται εάν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποφυγή της γλουτένης χωρίς ιατρική σύσταση μπορεί να συσχετιστεί με προβλήματα υγείας όπως παθήσεις της καρδιάς, διατροφικές ελλείψεις και αυξημένη πρόσληψη βάρους.
Πηγή: “The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bar