Εύη, 17 ετών
Όταν έμαθα ότι έχω δυσανεξία στη λακτόζη, δεν ανησύχησα. Ωστόσο, στεναχωρήθηκα! Βλέπετε, τα τυριά είναι η λατρεία μου! Μακαρόνια χωρίς τυρί, γίνεται; Τοστ χωρίς τυρί, γίνεται; Έμαθα όμως ότι δεν ήμουν η μόνη με δυσανεξία, γνωρίζω πια ότι συμβαίνει συχνά και σε όλες τις ηλικίες.
Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι σπάνια. Περίπου 65% των ενηλίκων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών μπορεί να την εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους,με το ποσοστό να αυξάνεται πριν την εφηβεία!
Γενικά, όπως μου εξήγησε ο γιατρός μου, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Συμπτώματα είναι το φούσκωμα στο στομάχι, η δυσπεψία, τα αέρια και ο κοιλιακός πόνος – ίσως και διάρροια.
Χρειάζεται σίγουρα να γίνουν κάποιες αλλαγές στη διατροφή, όπως ο αποκλεισμός τα γαλακτοκομικών προϊόντων (δηλαδή το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, το γιαούρτι και τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν «κρυμμένη» λακτόζη). Είναι χρήσιμο να διαβάζονται προσεκτικά οι ετικέτες των τροφίμων, για να εντοπίζουμε τη λακτόζη – ακόμη και εκεί που δεν το περιμένουμε!.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αντικατασταθούν από αντίστοιχα φυτικά:
- γάλα αμυγδάλου, φυτικά γιαούρτια από αμύγδαλο, καρύδας, σόγια
- μαργαρίνη
- ακόμη και βίγκαν παγωτά!
Το ασβέστιο που προσφέρει το γάλα και βοηθά να έχουμε υγεία στα κόκαλα, φροντίζουμε να το παίρνουμε από άλλες τροφές όπως αμύγδαλα, σολομό, σαρδέλα, αποξηραμένα σύκα, μικρά ψάρια με τα κόκκαλα, φασόλια κλπ.
Πλέον τα φουσκώματα έχουν υποχωρήσει και τα ρούχα μου είναι πιο άνετα. Έχω συνηθίσει τις αλλαγές και νιώθω ότι μπορώ να ευχαριστηθώ τη ζωή μου, το σχολείο, τις βόλτες μου, τις διακοπές μου ακόμα και χωρίς το αγαπημένο μου… τυρί!!😌🧀