Γράφει η Μαρία, 16 ετών
Το σχολείο είναι ένα καθοριστικό περιβάλλον και μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Εκεί περνούμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, δημιουργούμε σχέσεις και γνωρίζουμε πράγματα, αποκτούμε εμπειρίες και τελικά διαμορφώνουμε την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μας.
Παρόλα αυτά, το σχολείο μπορεί να «κρύβει» και πολλούς φόβους, τους οποίους καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθόλη τη διάρκεια της φοίτησης μας.
Συχνά παρατηρούμε να εκφράζονται ποικίλες συμπεριφορές μεταξύ των μαθητών, που άλλοτε θα τις χαρακτηρίζαμε φιλικές και άλλοτε επιθετικές. Δυστυχώς οι παρέες αναπτύσσονται στον χώρο αυτό με κριτήρια όπως η δύναμη, η εμφάνιση, τα χρήματα και πολλά άλλα. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που οδηγούνται στο περιθώριο, νιώθοντας αδύναμα και ανεπιθύμητα και πολλές φορές προβαίνουν σε ακραίες κινήσεις και συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον τους. Επίσης δημιουργείται απομόνωση και βιώνουν κατάθλιψη, με αποτέλεσμα τη χαμηλή επίδοση στο σχολείο. Άλλες φορές μπορεί να μπούμε στη διαδικασία να αλλάξουμε τον εαυτό μας προκειμένου να γίνουμε αποδεκτοί από τα υπόλοιπα παιδιά. Επιπλέον ένας τσακωμός ή ένας έντονος καυγάς, μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί ακόμη και στην παραίτησή του από τα σχολικά καθήκοντα. Για το λόγο αυτό, είναι γνωστό πως οι σχέσεις που θα διαμορφώσουμε στο σχολείο είναι πολύ σημαντικές για την πορεία μας σε αυτό.
Για την αντιμετώπιση ενός ακραίου γεγονότος θα πρέπει να μεριμνήσει τόσο το σχολείο όσο και η ίδια η οικογένεια του παιδιού.
Πώς θα περάσεις καλά ακόμα κι αν δεν συμπαθείς κανέναν:
1.Κάνε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες
Κάνοντας διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, αναζητώντας καινούργια χόμπι και ταλέντα πρόκειται να γνωρίσεις άτομα με κοινά ενδιαφέροντα με τα οποία ίσως μπορέσεις να δημιουργήσεις φιλίες. Έτσι όταν θα βρίσκεσαι στο σχολείο και θα νιώθεις μόνος, θα μπορείς να σκέφτεσαι πότε θα συναντήσεις τους φίλους σου…
2. Mην εστιάζεις τόσο στο ότι έχεις πρόβλημα να ταιριάξεις με τους άλλους
Μην σε αγχώνει ότι δεν μοιάζεις με τους άλλους, ή ότι δεν βρίσκεις ενδιαφέρον σε αυτά που κάνουν. Έχεις το δικό σου χαρακτήρα και προσωπικότητα και δεν χρειάζεται να τα αλλάξεις πιστεύοντας ότι θα γίνεις αποδεκτή/ος. Στην πραγματικότητα με το να είσαι ο εαυτός σου να είσαι σίγουρη/ος πως θα γίνεις πιο συμπαθητική/ος προς όλους.
3. Δες το μέλλον
Και στο κάτω κάτω σκέψου πως δεν είναι απαραίτητο να περνάς καλά στο σχολείο… αυτό μπορείς να το κάνεις και έξω από αυτό. Το σχολείο θα σου προσφέρει εφόδια που θα σου είναι χρήσιμα στο μέλλον και θα σου εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή.