ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ – ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ;

by admin

Γράφει η Μαριεύα Χρυσοστομίδου, 17 ετών

Περιέργεια. Προσδοκία για το καλύτερο. Επιθυμία να ξεχάσει τα οικονομικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα της ζωής. Αυτά ίσως είναι τα κυριότερα συναισθήματα και σκέψεις που περνούν από το μυαλό ενός εφήβου, την ώρα που ανοίγει τον υπολογιστή για να παίξει ένα τυχερό παιχνίδι. Δεν είναι όμως καθόλου δύσκολο, να περάσει στην «απέναντι όχθη». Η διαδικτυακή αυτή δραστηριότητα μπορεί να εισβάλει επιθετικά στην καθημερινότητά του. Να παθιαστεί. Η προσκόλληση στο «εδώ και τώρα» –ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ηλικίας– συμβάλλει επίσης στο να υιοθετήσει το γρήγορο και «εύκολο» τρόπο να κερδίσει χρήματα. Αποτέλεσμα; Να αυξάνεται η συχνότητα ενασχόλησης με τον τζόγο, να ποντάρει ολοένα και μεγαλύτερα ποσά, χωρίς να εστιάζει σε όσα χρήματα χάνει, αλλά σ’ εκείνα που –στην καλύτερη περίπτωση– κερδίζει – ακόμη κι αν πρόκειται για μικροποσά. Ο νέος που έχει μπει για τα καλά στον κόσμο των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, ακόμη κι αν διακόψει, θα είναι για λίγο. Συχνά ξεσπά με έντονο θυμό ή αγανάκτηση. Λέει ψέματα. Αναγκάζεται να καταφύγει σε παραβατική συμπεριφορά για να εξασφαλίσει χρήματα για μία παρτίδα ακόμη. Παράλληλα, αρχίζει να υπολειτουργεί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις και ασχολίες του – σχολείο, κοινωνική ζωή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Καθόλου τυχαίο που ο διαδικτυακός τζόγος θεωρείται «ύπουλος».

Μιλώντας για διαδικτυακό τζόγο, εννοούμε οποιοδήποτε τυχερό παιχνίδι ή σύνολο τυχερών παιχνιδιών, με στόχο το κέρδος, όπου δύο ή περισσότερα άτομα συναντώνται διαδικτυακά για να στοιχηματίσουν. Η διαδικασία περιλαμβάνει το ρίσκο της πραγματικής οικονομικής απώλειας ή του κέρδους. Σύμφωνα με έρευνα της ΜΕΥ ΕΚΠΑ* σε σχολεία της Αττικής, 6% των παιδιών ηλικίας 14-16 ετών δηλώνει πως παίζει στο ίντερνετ ποικίλα τέτοια παιχνίδια. Σημαντικός παράγοντας, που αυξάνει τους κινδύνους εμπλοκής των εφήβων σε τέτοιες δραστηριότητες, αποτελεί η εύκολη πρόσβαση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Ο εθισμός στον διαδικτυακό τζόγο μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις! Πώς καταλαβαίνει κανείς ότι αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα; Ή πως ανιχνεύει αν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά στο περιβάλλον του; Ο τζόγος τον απασχολεί πολλές φορές τη μέρα και αφιερώνει χρόνο στο να σκέφτεται πότε θα παίξει, πώς θα εξασφαλίσει χρήματα για να παίξει. Αισθάνεται άσχημα γι’ αυτό; Προσπαθεί να σταματήσει δίχως επιτυχία; Τότε χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Το πρώτο βασικό βήμα είναι η αναγνώριση του προβλήματος από το ίδιο το άτομο, ώστε να μπορέσει να απαλλαγεί από αυτό.

Μερικές φορές, το να διακόψει κανείς τον τζόγο είναι πολύ δύσκολο. Είναι λοιπόν προτιμότερο να εμπλακούν οι γονείς και άτομα εμπιστοσύνης από το περιβάλλον του εφήβου στη διαδικασία. Υπομονή, εμπιστοσύνη και σωστή επιστημονική καθοδήγηση είναι τα κλειδιά της επιτυχημένης απεξάρτησης για τον έφηβο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχήματος, μέχρι και 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και ως 150.000 υπολογιστές που παρέχουν παράνομα παιχνίδια (πχ. φρουτάκια). Ο τζίρος αυτών των παιχνιδιών υπολογίζεται σε πάνω από 4 δις ετησίως. Τους περισσότερους παίκτες τους προσελκύει το διαδικτυακό στοίχημα, καθώς λόγω χαμηλού κόστους προσφέρει καλύτερες αποδόσεις.

Πηγές: Η Καθημερινή, CNN Greece, TheToc, Μονάδα Εφηβικής Υγείας Παν/μίου Αθηνών *

You may also like

Leave a Comment