Για τους υδατάνθρακες

by maria

Για να μπορέσεις να σκεφτείς, να διαβάσεις, να λύσεις μια άσκηση ο εγκέφαλος σου χρειάζεται ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για τους μύες σου όταν θες να αθληθείς έντονα. Την ενέργεια αυτή ο εγκέφαλος σου, το νευρικό σου σύστημα, οι μύες σου αλλά και άλλα όργανα την παίρνουν από τους υδατάνθρακες.

Κι όμως, πολλές φορές θα έχεις ακούσει αρνητικά σχόλια για τους υδατάνθρακες. Γιατί συμβαίνει αυτό?

Υπάρχουν δύο είδη υδατανθράκων: οι σύνθετοι και οι απλοί. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα σιτηρά, στα δημητριακά, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα όσπρια. Οι απλοί υδατάνθρακες (σάκχαρα, γλυκόζη, σακχαρόζη, φρουκτόζη κτλ) περιέχονται στα γλυκά, στα συσκευασμένα προϊόντα του εμπορίου και στους χυμούς.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι ενώ οι απλοί είναι στην ουσία «κενές θερμίδες». Ένα γεύμα με σύνθετους υδατάνθρακες θα σε χορτάσει και θα σε γεμίσει ενέργεια, ενώ οι απλοί υδατάνθρακες  δίνουν μια προσωρινή αίσθηση ευεξίας και στην ουσία απλά θες να φας και άλλο!

Ένα άλλο θετικό των σύνθετων υδατανθράκων είναι ότι περιέχουν φυτικές ίνες, ενώ οι απλοί όχι. Οι φυτικές ίνες δεν απορροφούνται από τον οργανισμό σου, αλλά είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και σε προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες. Καθημερινά χρειάζεσαι περίπου 26γρ φυτικών ινών τις οποίες θα πάρεις από ένα γεύμα σύνθετων υδατανθράκων (πχ 2-3 φρούτα, 1 μεγάλη σαλάτα, 1 μεγάλο μπολ με δημητριακά).

Κάτι άλλο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι όσο λιγότερη επεξεργασία έχουν υποστεί οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τόσο πιο υγιεινοί και θρεπτικοί είναι. Προτίμησε λοιπόν το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Και τέλος μη ξεχνάς να προσθέτεις στο γεύμα σου και πρωτεΐνη, για να έχεις και δύναμη και ενέργεια!

Πηγή: “The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bar

You may also like

Leave a Comment