Πρωτεΐνη: η δύναμή σου

by maria

Μήπως ορισμένες φορές αισθάνεσαι πως δεν έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για τις καθημερινές σου δραστηριότητες; Ίσως δεν προσλαμβάνεις αρκετή πρωτεϊνη.

Ήξερες ότι οι πρωτεΐνες αποκαλούνται «θεμέλιοι λίθοι της ζωής»; Και αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες δίνουν την απαραίτητη δύναμη για να τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Και αυτό γιατί η πρωτεΐνη βοηθά τον οργανισμό σου  να αναπτυχτεί και να παραμείνει σε καλή κατάσταση.

Οι πρωτεΐνες στον οργανισμό μας διασπούνται σε μικρότερα κομμάτια, τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό μας, αλλά καταναλώνονται άμεσα για τις ανάγκες μας. Γι αυτό δεν έχει νόημα να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα, αλλά καλύτερα μικρές ποσότητες σε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να έχεις συνέχεια δύναμη.

Περίπου το 35% των συνολικών σου θερμίδων θα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνη. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους, αλλά εξαρτάται και από τη σωματική διάπλαση, την ηλικία, το φύλο και τη σωματική δραστηριότητα. Ακόμα, παίζει ρόλο και το είδος της σωματικής δραστηριότητας που κάνεις. Όσο πιο πολύ αθλείσαι,  τόσο περισσότερες πρωτεΐνες χρειάζεσαι.

Για να αποδώσουν οι πρωτεΐνες που καταναλώνεις, θα πρέπει να διαιρείς την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών δια του τρία: 1/3 στο πρωινό, 1/3 στο μεσημεριανό και 1/3 στο βραδινό γεύμα σου (βοηθά πολύ και τον βραδινό ύπνο).

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξεις. Μη νομίζεις ότι πρωτεΐνη περιέχει μόνο το κρέας! Ο βασιλιάς των πρωτεϊνών θεωρείται το αυγό (το ασπράδι του αυγού είναι καθαρή πρωτεΐνη), αρκετές όμως ποσότητες πρωτεϊνών περιέχουν τα ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός,  το τυρί, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, οι φακές, το ρύζι, η κινόα και το μπρόκολο.

Ξεκίνα λοιπόν τη μέρα σου με ένα γεύμα που να περιέχει οπωσδήποτε πρωτεΐνη και μην ξεχνάς να την περιλαμβάνεις σε όλα τα γεύματά σου. Γιατί η πρωτεΐνη είναι η δύναμη σου και βοηθά να έχεις πάντα ενέργεια για ότι αγαπάς.

Πηγή: “The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bar

You may also like

Leave a Comment