Αγαπάμε λιπαρά

by maria

Ναι, μπορεί να έχεις συνδέσει τα λιπαρά κυρίως με την αύξηση βάρους ή με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, κάτι που πρέπει να αποφεύγεις στα φαγητά και δεν είναι τελείως λάθος θεώρηση. Όμως, υπάρχουν και λιπαρά απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού: τα ακόρεστα λιπαρά. Αυτά έχουν ιδιαίτερα ευεργετικό ρόλο, όπως:

  • Βελτιώνουν τη γεύση και την υφή του φαγητού
  • Αποτρέπουν την εμφάνιση ξηρής και τραχιάς επιδερμίδας
  • Βοηθούν στη βέλτιστη απορρόφηση βιταμινών
  • Προσφέρουν ενέργεια
  • Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα ακόρεστα λιπαρά διακρίνονται σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα. Τα πρώτα βρίσκονται σε τροφές όπως: τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Η κατανάλωση τους συμβάλλει στην προστασία των μυών, την αποφυγή θρομβώσεων και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να βρεθούν στο ελαιόλαδο, στο φυστικέλαιο, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς. Αυτά, διευκολύνουν τον έλεγχο επιπέδων της χοληστερόλης και της ινσουλίνης αλλά και στη ρύθμιση των σακχάρων στον οργανισμό.

Φυσικά, τα πιο γνωστά και από τα πιο ευεργετικά λιπαρά είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε ΄ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος και το σκουμπρί αλλά και σε μερικές φυτικές ίνες, όπως τα καρύδια, η σόγια και τα θαλάσσια φύκη. Μερικά από τα πολλά τους οφέλη είναι η προστασία από διάφορες καρδιακές παθήσεις και από τη νόσο του Alzheimer, καθώς και η τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι εκτός από το να αγαπάμε τα λιπαρά, χρειάζεται και να τα περιορίζουμε. Τα λιπαρά περιέχουν πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, οπότε καλό είναι να μην κάνουμε υπερβολές στην ποσότητα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Ιδιαίτερα προσεκτικοί βέβαια πρέπει να είμαστε με την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο fast food και σε επεξεργασμένα τρόφιμα.Αυτά είναι τα πιο βλαβερά λιπαρά και γι’ αυτό χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Προκειμένου να συνθέσουμε αυτό το κείμενο αντλήσαμε πληροφορίες από το βιβλίο:

“The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bark.

You may also like

Leave a Comment