Χορτοφάγοι: τα θετικά

by maria

Σε αυτό το κείμενο θα δούμε τους τρόπους που βοηθάει τόσο τους ίδιους μας όσο μας όσο και τον πλανήτη, όταν κάποιος είναι χορτοφάγος ή vegetarian (= το άτομο που δεν καταναλώνει κρέας αλλά δεν παραλείπει τα γαλακτοκομικά προϊόντα)

  • Η απουσία κρέατος από την διατροφή μας, συμβάλλει σημαντικά στη μακροζωία
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και βοηθά στον περιορισμό εκδήλωσης παχυσαρκίας και διαβήτη
  • Βελτιώνει άμεσα την υγεία μας
  • Μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς μας παροτρύνει να αλλάξουμε και άλλες συνήθειες μας όπως να σταματήσουμε το κάπνισμα ή τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ
  • Η απουσία του κρέατος από τη διατροφή μας μπορεί στην αρχή να είναι μια πρόκληση, αλλά όταν πετύχουμε τον στόχο μας γεμίζουμε με αισθήματα πληρότητας και ευχαρίστησης, επειδή τα καταφέραμε
  • Η διατροφή που δεν περιλαμβάνει κρέας δεν είναι απαραίτητα λιγότερο θρεπτική. Μπορούμε να προσλαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία και από άλλα φαγητά όπως: σπανάκι, μανιτάρια, αυγά, όσπρια. Ο Jimmy Pierson, πατέρας που έχει αποφασίσει να μεγαλώσει τον γιο του ως vegan (= δεν καταναλώνει ούτε κρέας αλλά ούτε και γαλακτοκομικά προϊόντα), δηλώνει: « Αυτού του είδους η διατροφή δεν έχει σε καμία περίπτωση τόσους περιορισμούς, αφού υπάρχουν αμέτρητες διατροφικές εναλλακτικές»
  • Μια πρόσφατη έρευνα στο The Guardian έδειξε ότι η κατανάλωση κρέατος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Υπάρχει μάλιστα ενδεχόμενο, εάν δεν γίνει άμεσα κάποια αλλαγή, το 2050 ο πλανήτης μας να  αδυνατεί να παρέχει αρκετή τροφή για ολόκληρο τον πληθυσμό  
  • Με βάση μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ένας αυξημένος αριθμός από vegetarians θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50% ή και παραπάνω
  • Ένας άνθρωπος που καταναλώνει κρέας εκπνέει 1,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα παραπάνω σε σχέση με έναν άνθρωπο που αποφεύγει το κρέας, εφόσον και οι δύο προσλαμβάνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες
  • 3 δισεκατομμύρια ζώα σκοτώνονται καθημερινά για να καλύψουν τις διατροφικές μας ανάγκες

Καιρός για μία αλλαγή… Δεν είναι ανάγκη κάποιος να γίνει vegetarian για να βοηθήσει! Αρκεί η ευσυνείδητη και με μέτρο κατανάλωση του κρέατος.

Πηγές

Hodgkin, Georgia E. “Vegetarianism.” World Book Advanced, World Book, 2019, www.worldbookonline.com/advanced/article?id=ar582020.

“Feeding 10 Billion People by 2050 within Planetary Limits may..” UPI Space         Daily, 16 Oct. 2018, pp. n/a. SIRS Issues Researcher, https://sks.sirs.com.

Lagnado, Lucette. “A Vegan Diet Beats A Heart-Healthy One.” Wall Street             Journal, 06 Dec. 2017, pp. A.13. SIRS Issues Researcher, https://sks.sirs.com.

Huemer, Michael, and Daniel J. D’Amico. “Proposition: Libertarians should be       Vegetarians.” Reason, Oct. 2018, pp. 30-32. SIRS Issues                                   Researcher, https://sks.sirs.com.

You may also like

1 comment

EleniP September 5, 2020 - 3:05 pm

To meat or not to meat…… Και μειονεκτήματα και οφέλη. Ας μην ξεχνάμε ότι το κρέας είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου. Όλα με μέτρο λοιπόν!

Reply

Leave a Comment