Γράφει η Αριάδνη, 16 ετών
Η ζωή είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι…
Συνταξιδεύουμε με πολλούς άλλους ανθρώπους και όλοι ευχόμαστε να είναι μία χαρούμενη, ασφαλής και ενδιαφέρουσα πορεία. Ένας απλός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι να σεβόμαστε τα δικαιώματα του καθενός από εμάς. Αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες.
Αν είσαι αγόρι ή κορίτσι μικρότερο των 18 ετών έχεις σαφή και συγκεκριμένα δικαιώματα που καθορίστηκαν το 1989, από το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Σίγουρα θα έχεις ενημερωθεί σχετικά με πράξεις που δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις ή λόγια που δεν έχεις το δικαίωμα να λες.
Ξέρεις πως δεν σου επιτρέπεται να :
- Kαταστρέφεις πράγματα που ανήκουν σε άλλον.
- Nα κλέβεις.
- Nα πληγώνεις ή να προσβάλλεις τους άλλους.
Γνωρίζεις ωστόσο τα δικά σου δικαιώματα ;
Δικαίωμα στην ασφάλεια, την προστασία και την ανάπτυξη
- Οποιαδήποτε διαφορετικότητά σου σε εθνικότητα, θρησκεία, και ιδέες θα πρέπει να είναι σεβαστή και να μη σε στιγματίζει.
- Χρειάζεσαι ένα ισορροπημένο και υγιές φυσικό, ψυχικό, ηθικό και κοινωνικό περιβάλλον για να αναπτυχθείς.
- Χρειάζεσαι τροφή, ρούχα, ένα σπιτικό και φροντίδα για την υγεία σου.
- Έχεις δικαίωμα στην προστασία από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, σωματική ή λεκτική βία, είτε αυτό συμβαίνει μέσα στην οικογένεια ή σε ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά.
- Έχεις δικαίωμα στην υψηλού επιπέδου μόρφωση για να αναπτυχθεί η προσωπικότητά σου, τα ταλέντα και οι ικανότητές σου. Είναι σημαντικό να διδαχθείς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων και να προετοιμαστείς για μία υπεύθυνη ζωή σε μία ελεύθερη κοινωνία, μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ισότητας και φιλίας.
- Έχεις δικαίωμα να έχεις πρόσβαση σε αντικειμενική και ευρεία πληροφόρηση.
- Εάν έχεις κάποια φυσική ή νοητική δυσκολία, έχεις δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς και να απολαμβάνεις τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία σου.
- Έχεις δικαίωμα να διασκεδάζεις, να παίζεις, να ξεκουράζεσαι και να απολαμβάνεις καλλιτεχνικά θεάματα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ταιριάζουν στην ηλικία σου και δεν προσβάλλουν τα δικαιώματά σου.
ΠΗΓΗ : Συμβούλιο της Ευρώπης