Κίνηση ενώ #menoumespiti

by maria

Αν το σκεφτείς, όλη μας η ζωή είναι μια διαρκής κίνηση. Από τα πιο απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να πας στο σχολείο ή στη σχολή ή να βγεις μια βόλτα, μέχρι τις αγαπημένες σου δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χορό και γενικά την  άθληση. Το σώμα σου είναι φτιαγμένο για την κίνηση, τη φυσική άσκηση και αυτό είναι αναγκαίο.

Ισχύει ότι το φαγητό που επιλέγεις παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση του οργανισμού σου, και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την  κίνηση. Όσο πιο πολύ κινείσαι, τόσο βελτιώνεις τη φυσική σου κατάσταση, το πόσο ενεργό δηλαδή και δυνατό είναι το σώμα σου. Ακόμα και η πιο απλή φυσική άσκηση, εξασκεί και γυμνάζει το μυϊκό σύστημα, καταναλώνει ενέργεια, δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες και φτιάχνει τη διάθεση.

Υπάρχουν δύο τρόποι να βάλεις το σώμα σου σε κίνηση. Ο ένας είναι η απλή σωματική δραστηριότητα, οι κινήσεις που κάνεις δηλαδή μέσα στη μέρα και ο άλλος είναι η άθληση και η οργανωμένη προπόνηση. Δεν είναι απαραίτητο να αθλείσαι έντονα για να διατηρείς τη φυσική σου κατάσταση. Αρκεί να διατηρείς το σώμα σου σε κίνηση και να αποφεύγεις την καθιστική ζωή. Όταν περνάς πολλές ώρες καθιστός, το σώμα σου μπαίνει σε αδράνεια, ελαχιστοποιείται δηλαδή η κίνηση που του είναι απαραίτητη και οι μύες και η καρδιά δεν εξασκούνται. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να συμβαίνει συνέχεια.

Τώρα που #μένουμε σπίτι και οι δυνατότητες για άθληση είναι περιορισμένες, είναι σημαντικό να βρεις τρόπους να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση και να περιορίσεις όσο μπορείς την καθιστική ζωή. Μπορείς να ανατρέξεις στο post “Ξεκίνησα τρέξιμο” και να σκεφτείς τρόπους να αλλάξεις την καθημερινή σου ρουτίνα «ακούγοντας» το σώμα σου. Μερικά βασικά tips:

  • Επιδίωξε την αερόβια άσκηση, δηλαδή με αύξηση της συχνότητας των καρδιακών παλμών και αναπνοών (π.χ. τρέξιμο, σκοινάκι, διάδρομος), για 30 λεπτά μέρα παρά μέρα
  • Ένα γρήγορο και αποτελεσματικό πρόγραμμα γράμμωσης με 20 επαναλήψεις για κάθε μυϊκή ομάδα σε κρατά σε απίστευτη φόρμα δύο φορές/εβδομάδα

Επίσης, βοηθούν :

  • Ολιγόλεπτα διαλλείματα από τον υπολογιστή & κίνηση γύρω από το γραφείο
  • Περπάτημα από δωμάτιο σε δωμάτιο παράλληλα με chat ή  video κλήση
  • «Χορευτικά» διαλείμματα ενώ βλέπεις μια εκπομπή ή ταινία
  • Ανεβοκατέβασμα στις σκάλες του σπιτιού για αεροβική άσκηση

Όποιες κι αν είναι οι επιλογές σου, η κίνηση όχι μόνο βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση, αλλά σε κάνει να νιώθεις ελευθερία και ενισχύει την αυτοπεποίθηση!

Πηγή: “The Body Book”, Cameron Diaz και Sandra Bar

Φωτογραφία από Harold Eugene Edgerton

You may also like

Leave a Comment