HPV ΕΜΒΟΛΙΟ – ΡΙΣΚΑΡΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ;

by admin

Από τη Μαριεύα Χρυσοστομίδου, 17 ετών

Το «σύννεφο» της παραπληροφόρησης και αμφισβήτησης σχετικά με το εμβόλιο HPV «καλύπτει» την Ελλάδα, με μόνο το 30% να εμβολιάζεται. Σκέψου όμως ότι την ίδια στιγμή στο εξωτερικό, το ποσοστό ξεπερνά το 70%! Μάλιστα εμβολιάζονται και τα αγόρια! Οι γονείς μπορεί να ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες –κυρίως επειδή θεωρείται «καινούριο» εμβόλιο– ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το συνδέουν με το ξεκίνημα της σεξουαλικής ζωής της κόρης τους, νομίζοντας ότι από τη στιγμή που το κάνει, είναι σαν να της δίνουν το ‘διαβατήριο’ να αρχίσει επαφές. Όλα όμως οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης. Άλλωστε, σε πληθυσμούς που έχουν εμβολιαστεί, αποδεικνύεται μείωση της νοσηρότητας και δεν φαίνεται να υπάρχουν παρενέργειες.

Επειδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο διαδεδομένος μετά από εκείνον του μαστού, μάλλον πρέπει να το σκεφτείς σοβαρά αν δεν έχεις ήδη εμβολιαστεί. Αλλά ακόμη κι αν έχεις, να μιλήσεις στις φίλες σου που δεν έχουν. Από τις επιστημονικές μελέτες, γνωρίζουμε ότι περίπου 500.000 γυναίκες θα νοσήσουν κάθε χρόνο για πρώτη φορά. Στην Ευρώπη, γύρω στις 40 γυναίκες καθημερινά χάνουν τη μάχη με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου!

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και η σημασία του έγκειται στο ότι η άμεση ασφάλεια που προσφέρει στους καρκινογόνους τύπους είναι τεκμηριωμένη. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η καλύτερη ηλικία για εμβολιασμό είναι τα 12-13, επειδή όπως προκύπτει από έρευνα της ΜΕΥ ΕΚΠΑ*, > 20% ξεκινούν τη σεξουαλική δραστηριότητα 14-16 ετών. Στόχος, επομένως, είναι να προλάβουμε την ολοκλήρωση του εμβολιασμού νωρίτερα – ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει η κάθε κοπέλα να ολοκληρώσει τις σχέσεις της. Ακόμη και για εκείνη όμως, που έχει αρχίσει τις επαφές, το εμβόλιο δεν είναι περιττό. Αν δεν έχει γίνει φορέας, τότε είναι εξίσου αποτελεσματικό. Αν πάλι έχει προσβληθεί έναν τύπο ιού, το εμβόλιο θα την καλύψει για τους υπόλοιπους τύπους.

Ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας είναι «ύπουλος» και δεν παρουσιάζει «θορυβώδη» συμπτώματα στην αρχή – άρα η πρόληψη είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Δεν είναι προτιμότερο να προστατευθείς από το να το μετανιώσεις 40 χρόνια αργότερα; Το ρισκάρεις;

Πηγές: Υπουργείο Υγείας, Καθημερινή, Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Παν/μιο Αθηνών*

You may also like

Leave a Comment