Anime & Manga

by maria

Η πολιτιστική σημασία του Manga και του Anime

Τα Anime και τα Manga είναι δύο διαφορετικά μέσα αφήγησης. Και τα δύο προέρχονται από την Ιαπωνία και είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, αλλά είναι τελικά δύο διαφορετικά πράγματα.
Συχνά, έχουν κατηγορηθεί με το στερεότυπο του βίαιου και
σεξουαλικού περιεχομένου. Στην πραγματικότητα όμως, τα anime, όπως και τα manga, περιλαμβάνουν χιουμοριστικές παιδικές ιστορίες, ηρωικά ρομπότ επιστημονικής φαντασίας και στοχαστικές φανταστικές δημιουργίες.
Το Manga μεταφράζεται ως «γραφικά μυθιστορήματα» ή «κόμικς», αν και τέτοιες λέξεις δεν μπορούν να συλλάβουν πλήρως τον πλούτο και την ποικιλομορφία του είδους στην Ιαπωνία. Σήμερα, τα manga καλύπτουν ένα αξιοσημείωτο φάσμα θεμάτων,
όπως δράση, ρομαντισμός, επιστημονική φαντασία, αθλητισμός,
ερωτισμός, φαγητό και ιστορία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ anime και manga;

Δεν είναι πανομοιότυπα πεδία – το manga μπορεί να οριστεί ως ιαπωνικά κόμικς, αλλά το anime περιλαμβάνει όλο το εύρος της ιαπωνικής τέχνης της «κινούμενης εικόνας». Έχουν γίνει συνώνυμα με την ξεχωριστή ιαπωνική σύγχρονη αισθητική και οπτική κουλτούρα. Πολλοί θεωρούν ότι το manga είναι η προέλευση, το δημιουργικό πνεύμα και η ενέργεια που δημιούργησαν το anime και αργότερα
όλα τα βιντεοπαιχνίδια και τα εμπορικά προϊόντα που κατέκλισαν όλον τον κόσμο, ενώ ήταν μέσω των anime που το ευρύτερο παγκόσμιο κοινό γνώρισε την πολυπλοκότητα της ιαπωνικής οπτικής κουλτούρας.
Οι ακαδημαϊκοί και οι κριτικοί έχουν συνδέσει το anime και το manga με διάφορες πτυχές της Ιαπωνίας, όπως μητρότητα,
αρχιτεκτονική, κοινωνική ζωή και έθιμα, φύλο, ομοφυλοφιλία, λαϊκός πολιτισμός, ιστορία και θρησκεία.
Ένας από τους πιο διάσημους ειδικούς του anime, ο Takamasa
Sakurai, ισχυρίζεται ότι το ιαπωνικό anime έχει γίνει ευρέως
αποδεκτό λόγω του αντισυμβατικού χαρακτήρα του, που έσπασε την θεώρηση ότι «το anime είναι κάτι που μόνο τα παιδιά θα ήθελαν να παρακολουθήσουν».
Οι θαυμαστές του anime σε όλον τον κόσμο ισχυρίζονται ότι
αγαπούν την ένταση και την πολυπλοκότητα των ιστοριών του
anime με πλοκή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί.

Σχέδια από Α.Μ., 17 ετών

You may also like

Leave a Comment