Ύπνος και πάλι ύπνος!

by maria

Όλοι μας σε καθημερινή βάση απολαμβάνουμε μερικές ώρες ύπνου. Όσο διαφορετικές ζωές και αν έχουμε μεταξύ μας, όσα διαφορετικά πράγματα και αν κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή, όλοι σταματάμε κάποια στιγμή για να κάνουμε κάτι κοινό: να κοιμηθούμε. Γνωρίζουμε όμως όλοι αρκετά για αυτή την διαδικασία και συγκεκριμένα πόσο ευεργετική είναι;

Εμείς οι άνθρωποι κοιμόμαστε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας! Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι 18 χρονών έχεις αφιερώσει γύρω στα 6 χρόνια ύπνου. Και εδώ οι περισσότεροι θα ρωτούσαν: “Τι μπορεί να γίνεται όσο κοιμάμαι, ώστε να χρειάζεται να αφιερώνω τόσο χρόνο σε αυτό;” Όταν, λοιπόν, κοιμάσαι η συνείδησή σου ελαττώνεται, η αισθήσεις σου σχεδόν αδρανοποιούνται και όλοι οι εκούσιοι μύες σου σταματούν να κινούνται. Οι μύες που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι μόνο οι ακούσιοι, όπως η καρδιά. Αυτή η αναβολική κατάσταση, στην οποία βρίσκεσαι όταν κοιμάσαι, ωφελεί όλα τα συστήματα του οργανισμού σου, από το σκελετικό και το μυικό μέχρι και το ανοσοποιητικό ή το νευρικό και βοηθά σημαντικά το στάδιο ανάπτυξης του μεταβολισμού. Επιπλέον, δίνει στον οργανισμό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να δημιουργήσει νέους ιστούς, να σχηματίσει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και να απελευθερώσει τις κατάλληλες ορμόνες. Ο ύπνος, σε βοηθά να κατανοήσεις εις βάθος όλες τις νέες πληροφορίες που μπορεί να έμαθες μέσα στη μέρα αλλά και να καταπολεμήσεις τα άγχη σου μέσω των ονείρων σου.

Υπάρχουν 2 ορμόνες που σχετίζονται με τη διαδικασία του ύπνου: η μελατονίνη και η κορτιζόλη. Η μελατονίνη είναι υπεύθυνη για την αίσθηση της νύστας και τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα είναι υψηλότερα στις 2 μ.μ. ενώ αρχίζουν να πέφτουν μετά τις 4 μ.μ για να σε προετοιμάσουν για το ξύπνημα. Όμως,όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές εκπέμπουν ένα μπλε φως, το οποίο παρεμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης. Έτσι, αν πριν από τον ύπνο χρησιμοποιήσεις το κινητό σου για παράδειγμα, αυτός δεν θα είναι το ίδιο ευεργετικός. Δοκίμασε, λοιπόν, για 1 εβδομάδα να απενεργοποιήσεις όλες τις ηλεκτρονικές σου συσκευές 1 ώρα πριν κοιμηθείς, ώστε να δεις τη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου σε σχέση με πριν. Η κορτιζόλη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη νύχτα και αυξάνεται το πρωί, ώστε τελικά να μπορέσεις να ξυπνήσεις. Εάν για πολλά βράδια δεν καταφέρεις να κοιμηθείς αρκετά, τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σου αυξάνονται. Η κορτιζόλη όμως είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη λίπους στην κοιλιακή περιοχή και άρα η αυξημένη παραγωγή της, μπορεί να σημαίνει και αύξηση του βάρους σου.

Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με διάφορες παθήσεις όπως τον διαβήτη, την παχυσαρκία και διάφορες καρδιακές παθήσεις. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνεις λάθη- απροσεξίες και μπορεί να τσακωθείς ευκολότερα με κάποιον. Ο ύπνος, λοιπόν, δεν είναι απλά κάτι που πρέπει να κάνεις κάθε νύχτα γιατί όλοι έτσι κάνουν, αλλά έχει τεράστια σημασία για τη λειτουργία του οργανισμού σου. Το να κοιμάσαι αργά ή λίγο δεν είναι κουλ, το να κοιμάσαι σωστά είναι.

Προκειμένου να γράψουμε αυτό το κείμενο αντλήσαμε πληροφορίες από το βιβλίο:

“The Body Book”, Cameron Diaz, Sandra Bark.

You may also like

Leave a Comment