Jack Andraka (Αμερική, 1997-)
Όταν ήταν μόλις 15 ετών, ο Jack Andraka βρήκε μία φτηνή μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος. Μετά από τον θάνατο ενός οικογενειακού φίλου από καρκίνο στο πάγκρεας και αφού διάβασε μερικά σχετικά επιστημονικά κείμενα στο διαδίκτυο, ο Jack εφηύρε έναν καινούργιου τύπου αισθητήρα, που μπορεί να εντοπίζει την παρουσία καρκινικών κυττάρων.
Malala Yousafzai (Πακιστάν, 1997-)
Στα 11 της χρόνια, η Malala δημοσιεύει ένα ημερολόγιο για τη ζωή της στο Πακιστάν, το οποίο θα τραβήξει την προσοχή πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Έτσι, η Malala αρχίζει να κάνει διάφορες ομιλίες στις οποίες αναφέρεται κυρίως στο δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το 2014 πια, και έχοντας επιζήσει μία απόπειρα δολοφονίας, η Malala γίνεται ο νεότερος άνθρωπος που κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης.
Boyan Slat (Ολλανδία, 1994-)
Στα 16 του και ενώ έκανε κατάδυση στην Ελλάδα, ο Boyan από την Ολλανδία συγκλονίστηκε από το πλήθος των πλαστικών που υπήρχαν στη θάλασσα. Έτσι, στα 18 του, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιεί τα ρεύματα των ωκεανών, ώστε τα πλαστικά να συγκεντρώνονται από μόνα τους. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία καθαρισμού των ωκεανών θα μπορούσε να μειωθεί από χιλιετίες σε χρόνια.
Louis Braille (Γαλλία, 1809-1852)
Μετά από ένα ατύχημα, ο τότε 3 ετών Louis, έμεινε τυφλός. Όμως, στα 10 του καταφέρνει να πάρει υποτροφία και να σπουδάσει σε ένα ειδικό πανεπιστήμιο. Εκεί, δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τους τυφλούς, το οποίο και παρουσιάζει στους συμμαθητές του στα 15 του. Έτσι, δημιουργήθηκε το σύστημα γραφής Μπράιγ, που είναι ευρέως γνωστό μέχρι και σήμερα.
Nkosi Johnson (Νότια Αφρική, 1989-2001)
Ο Nkosi γεννιέται θετικός στον ιό του HIV, από μητέρα φορέα του ιού και έτσι όταν αυτή πια είναι πολύ αδύναμη για να τον φροντίζει, τον υιοθετούν. Όταν το 1997 ένα σχολείο στο Γιοχάνεσμπουργκ δεν τον κάνει δεκτό εξαιτίας της αρρώστιας του, η υπόθεση του ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων και γίνεται γνωστός. Μαζί με τη θετή μητέρα του φτιάχνουν ένα καταφύγιο το: «Nkosi’s Haven», που θα βοηθά τις μητέρες και τα παιδιά τους με AIDS. Ο Nkosi αγωνίστηκε κατά των διακρίσεων στους ασθενείς του AIDS και τελικά πέθανε λόγω της ασθένειάς του στα 12.
Amika George (Ηνωμένο Βασίλειο, 1999-)
Η Amika μαθαίνει ότι πολλά κορίτσια αδυνατούν, να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα υγιεινής, όταν έχουν περίοδο και γι’ αυτό δεν πηγαίνουν σχολείο. Στα 17 της, λοιπόν, διοργανώνει μια διαδήλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία συμμετέχουν 2000+ άτομα. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει τελικά ότι θα προσφέρει δωρεάν προϊόντα υγιεινής σε όλα τα σχολεία και τα κολέγια και έτσι η Amika πετυχαίνει τον στόχο της.
Ryan Hreljac (Καναδάς, 1991-)
Ο εξάχρονος Ryan μαθαίνει ότι τα παιδιά στην Αφρική αναγκάζονται να περπατούν πολλά χιλιόμετρα για να καταφέρουν να πιούν νερό και ότι εάν αυτό είναι μολυσμένο, πεθαίνουν. Συγκλονισμένος, γυρνάει σπίτι και θέλει να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Μαζεύει, λοιπόν, αρκετά χρήματα, κάνοντας ομιλίες σε σχολεία σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Αφρική και φτιάχνει ένα πηγάδι με καθαρό, πόσιμο νερό στην Αφρική. Σήμερα, το ίδρυμα που ξεκίνησε από αυτήν την πρωτοβουλία του Ryan ( το “Ryan’s Well Foundation”), έχει κατασκευάσει περισσότερα από 800 πηγάδια, τα οποία παρέχουν καθαρό πόσιμο νερό σε περισσότερους από 745.000 ανθρώπους σε 16 χώρες.
Anna Frank ( Γερμανία, 1929-1945)
Το ημερολόγιο της κατέληξε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία σε όλον τον κόσμο. Η Άννα περιγράφοντας την σκληρή της καθημερινότητα, ως μια Εβραία στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής, χαρίζει μια συγκλονιστική μαρτυρία σε όλους τους αναγνώστες. Μέσα από το ημερολόγιο της, μπορούμε σήμερα να συνειδητοποιήσουμε πιο ολοκληρωμένα, τη βαρβαρότητα του Ολοκαυτώματος, όσο η Άννα γενναία περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε. Το ημερολόγιό της έχει μεταφραστεί σε πάνω από 60 γλώσσες και έχουν υπάρξει πολλές κινηματογραφικές και θεατρικές του διασκευές.
Το έργο στη φωτογραφία που έχουμε χρησιμοποιήσει ως εξώφυλλο είναι της: Carme Sole Vendrell και είναι από τη συλλογή: “Why?”
Μπορείς να δεις ακόμα περισσότερα έργα της εδώ: http://www.carmesolevendrell.com/en